Ivoclar Vivadent IPS Empress Direct

- Det rigtige valg til restaureringer, der går i ét med den naturlige tand.

Dr. Rhodri Thomas har vundet priser for sine færdigheder som behandlende æstetisk tandlæge. Her fortæller han om baggrunden for sit valg af det alsidige kompositmateriale IPS Empress Direct. Det er især den meget naturtro genskabelse af tandens æstetik og den ikke-klæbende, modellerbare konsistens, der nemt kontureres med OptraSculpt instrumenterne med tilhørende pads, der imponerer dr. Thomas.

Af Dr. Rhodri Thomas.

Jeg har prøvet de fleste kompositmaterialer på markedet og er altid parat til at afprøve nye og lovende materialer. Jeg benytter rutinemæssigt IPS e.max keramik og var derfor ivrig efter at prøve fyldningsmaterialet IPS Empress Direct i starten af 2016.    

Jeg blev straks imponeret over, hvor nemt IPS Empress Direct er at arbejde med, og jeg sætter samtidig pris på produktets intuitive aspekt og den grundlæggende idé om, at dentin-materialerne erstatter dentinen, og emalje-materialerne erstatter tandens emaljedel. Som et resultat af dette lader jeg ofte forskellige dentinfarver blende sammen for at modsvare de helt konkrete forhold ved den aktuelle restaurering. Jeg kalder det min ”shade blur teknik”. For mig er det nemt og effektivt. Jeg er særligt imponeret af farven Trans Opal, som jeg benytter til at genskabe incisivernes naturlige karakteriseringer og flow varianten af Trans Opal til incisalkanterne. Polérbarheden, der fremhæves i videnskabelige reviews, lever også fuldt ud op til min forventning.   

Naturlig æstetik og intuitiv opbygning i lag 

IPS Empress Direct lever op til de højeste krav, når det gælder udvalget af farver og translucens. Netop dette er utrolig vigtigt for et restaureringsmateriale med høj æstetik, da naturen har skabt en forbavsende stor variation af tænderne. Med den rette kombination og lagopbygningsteknik af IPS Empress Direct farver kan jeg genskabe næsten enhver variation.

IPS Empress Direct har vist sig at være lettere at bygge op i lag end hovedparten af de øvrige høj-æstetiske kompositmaterialer på markedet. Med min metode, oplever jeg, at dentinnuancerne giver et godt udgangspunkt for det videre arbejde. Emaljefarverne justerer fyldningens value og påvirker ikke hue og chroma. Af denne grund giver fyldningsmaterialet mig mulighed for at finde et godt match til tandens naturlige farve – både når det gælder dentin og emalje. Den flydende Opal farve til brug på incisalkanten er et af de bedste kompositmaterialer, jeg er stødt på til opbygning af tænder i den æstetiske zone. Den opaliserende effekt er typisk meget fremtrædende i de naturlige tænders incisale del, og den flydende IPS Empress Direct Trans Opal er ideel til at imitere dette fænomen, der ellers er vanskeligt at genskabe. 

Nem at bearbejde med OptraSculpt instrumenter og pads til konturering

Jeg anvender altid OptraSculpt instrumenter til konturering af fyldninger i såvel incisiver som molarer. De er lette at bruge, har flere størrelser samt spidser i faconer, der netop passer til den aktuelle kliniske situation. Kompositmaterialet klæber ikke til instrumenterne, og det betyder, at jeg kan arbejde yderst effektivt. OptraSculpt får kompositmaterialet til at adaptere fint til kavitetsvæggene, og materialet hænger ikke fast i instrumenterne. Resultatet er, at kompositten opnår en tæt kontakt og jævn overgang til tanden.  

Jeg bruger som regel OptraSculpt instrumentet til opbygning af hele fyldningen. Pad’en kommer virkelig til sin ret, når jeg placerer det sidste lag komposit, da materialet adapteres præcist, hvor jeg ønsker det. En yderligere fordel ved OptraSculpt pads er, at de ikke behøver aftørring under behandlingen i modsætning til andre instrumenter, der jævnligt skal aftørres med alkohol. Den ukomplicerede formning af fyldningens sidste lag gør, at finishering med roterende instrumenter efterfølgende kan reduceres til et minimum.

Det naturlige valg 

Det er min erfaring, at IPS Empress Direct er blandt de absolut bedste kompositter, når det gælder polerbarhed og evnen til at bevare glansen længe. Det betyder, at jeg kan tilbyde mine patienter høj-æstetiske, langtidsholdbare smil. Materialets nedsatte følsomhed for rumbelysning giver klinikeren rimelig tid til at arbejde med materialet, hvilket især er en hjælp ved krævende fyldningsopgaver med mange detaljer fx ved klasse IV og kindtandsrestaureringer. IPS Empress Direct og OptraSculpt anvendt sammen giver fantastiske æstetiske resultater.  

Når det gælder opbygning og efterligning af den naturlige tands struktur, er IPS Empress Direct et fantastisk valg. Materialet leverer meget mere end flotte æstetiske resultater: det genskaber naturen. Derfor er IPS Empress Direct mit naturlige førstevalg til alle typer kompositrestaureringer.  

Om Dr. Rhodir Thomas

Dr. Rhodir Thomas er to år i træk udnævnt til Bedste Unge Tandlæge ved British Dental Awards. Han er også valgt af magasinet Dentistry som ”Leader of the Future.” Dr. Thomas giver præsentationer internationalt om æstetik og publicerer artikler i førende dentalmagasiner. Dette omfatter også præsentationen af en nyskabende lagopbygningsteknik i Journal of Cosmetic Dentistry. Han er grundlægger af ”Art of Dentistry” – en ny serie unikke internationale træningsprogrammer og æstetikbaserede kurser for tandlæger. Dr. Thomas er overbevist om, at enhver kliniker har en naturlig kreativ evne og nyder at bringe denne frem.