Kuraray: CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal Klinisk case Max Andrup

INTELLIGENT KOMPOSIT - FARVE GJORT ENKELT

KLINISK CASE

UDSKIFTNING AF EN FRAKTURERET RESTAURERING MED ET NYT UNIVERSALKOMPOSITMATERIALE

MED CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal

EKSEMPEL VED MAX ANDRUP
Max Andrup dimitterede fra Umeå Universitet i 2010 og driver i dag sin private praksis i byen Hudiksvall, Sverige. Hans passion er restorativ tandpleje med en biomimetisk tilgang.

 

 

Den aktuelle patient var booket til en akuttid og havde udtalte erosioner på flere tænder, en infraktion mesialt i +6 og en insufficient plastrestaurering med sekundær caries i +5. Jeg besluttede at udskifte plastfyldningen i +5 med det samme, da denne var hovedårsagen til patientens symptomer. Det blev besluttet at restaurere de andre defekter ved en efterfølgende aftale. Det foretrukne kompositmateriale var CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 (universalfarvekonceptet), et innovativt materiale med en enkelt universalfarve, der er udviklet med henblik på posteriore restaureringer. Producenten beskriver, at takket været den indbyggede lysdiffusionsteknologi fra Kuraray Noritake Dental Inc.smelter universalfarven perfekt sammen med den omgivende tandstruktur, stort set uanset tandvævets farve. Jeg var nysgerrig efter at teste konceptets virkelige
potentiale, så jeg satte mig for at afprøve det.

Fig. 1.
Den præoperative situation viste tegn på
udtalte erosioner, infraktioner i +6 og en
insufficient utæt kompositfyldning i +5.

Fig. 2.
Tandens udseende efter fjernelse af den gamle
plastfyldning. Der er caries under fyldningen.

Fig. 3.
Caries Detector appliceret for bedre at
visualisere det carierede tandvæv.

Fig. 4.
Der etableres en perifer zone, som er fuldkommen fri for karies ved hjælp af Caries Detector. Det kan være nyttigt at applicere farven flere gange.

Fig. 5.
Den endelige situation efter applicering af flere lag Caries Detector. Den perifere zone er fuldkommen fri for karies, hvilket er strengt påkrævet for at opnå en perfekt forsegling under bindingen. Områder med karies, der er farvet svagt lyserøde, fjernes ikke for at undgå at komme for tæt på pulpa.

Fig. 6.
Opbygning af den mesiale væg med CLEARFIL
MAJESTY™ ES-2 (U-farve) efter applicering af
CLEARFIL™ SE Protect og et lille lag CLEARFIL
MAJESTY™ ES Flow i en tykkelse på 0,5 mm. Ved
at fokusere på den mesiale væg, der bindes til emaljen først, får hybridlaget lidt hviletid, hvilket kan give en øget bindestyrke til dentin.

   
AFSLUTTENDE SITUATION

Fig. 7.
Tandens udseende umiddelbart efter pudsning og polering. Selv om kofferdammen stadig er anbragt, og tandstrukturen endnu ikke er rehydreret, er det tydeligt, at komposittens farve smelter smukt sammen med resten af tandstrukturen, så der dannes en usynlig overgang.
   

 

Gå tilbage og læs om CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal