AquaCare Twin - Mine erfaringer med den nye sandblæser

Jeg har igennem de sidste 3 måneder haft fornøjelsen af at teste AquaCare Twin, en ny sandblæser på det danske marked. Det er den første sandblæser, der anvender vand sammen med pulver. Mere om det senere.

 

Tekst: Tandlæge Lars Kofoed, tandlægen.dk Aalborg 
Foto: Lorenzo Vanini, Peet Van der Vyver, Florin Cofar

Jeg har igennem mange år arbejdet med CEREC. Jeg har derfor lavet mange fuldkeramiske kroner, indlæg, onlays og facader mm. Jeg har i den forbindelse prøvet stort set alle former for bonding. I en periode sidste år havde jeg enkelte de-bondings. Jeg tog derfor kontakt til Dr. Arnetzl fra Østrig. Han har i mange år undervist de CEREC trænere, der arbejder for Densply Sirona eller deres forhandlere, når der sælges CEREC-systemer. Han havde (for han døde for nyligt) en meget stor viden om bonding.

Ren tand før bonding

Hans råd til mig var at sørge for, at tanden er fuldstændig ren inden bonding. Det er den absolut vigtigste del af bondingprotokollen. Og det kan kun opnås med sandblæsning! Jeg har derfor lige siden anvendt sandblæsning med Rønvigs Dento-Prep. Det er en rigtig fin sandblæser, som jo egentligt ikke er tiltænkt til brug i munden på patienter. Men det gjorde jeg! Til stor fortrydelse for mine klinikassistenter, idet der altid var brug for grundig rengøring af klinikrummet efterfølgende.
I december 2017 var jeg med tandlægen.dk på et kursus med Dr. Nazariy Mykhaylyuk fra Ukraine. Han er en fantastisk dygtig, ung tandlæge, der arbejder meget med Smile Design, fuldkeramiske kroner og facader samt komposit. Han viste, hvordan han altid sandblæste tænderne inden bonding. Og det var med AquaCare! Så jeg undersøgte markedet og fandt hurtigt ud af, at der ikke var en forhandler i Danmark. Jeg tog kontakt til Nordenta, og kort tid efter fik jeg muligheden for at prøve AquaCare Twin. Og det har været en rigtig god oplevelse.

Kofferdam monteret med klamme på tanden og AquaCare spids klar til brug. 
Foto: Dr. Florin Cofar, Rumænien

AquaCare Twin – forskellig fra andre

Helt kort, så er det, der gør den anderledes end andre sandblæsere, at der blæses pulver ud på tænderne med et gardin af vand rundt om pulveret. Derved mindskes mængden af pulver, der rammer udenfor munden. Det gør det meget lettere at kontrollere, hvor pulveret rammer. Og mine klinikassistenter er glade igen. Selve maskinen består af to kamre med forskellige typer pulver. Således kan man hurtigt skifte mellem et pulver, der fjerner tandsubstans, og et pulver der bruges profylaktisk. Der skal kun tilsluttes luft fra unitten. Altså ingen strøm eller ekstern vand, da der sidder en lille beholder med væske på maskinen.

Let betjening med fodkontrol

Man kan kontrollere lufttrykket og mængden af pulver. Og man kan hurtigt skifte mellem forskellige typer pulver, da pulveret leveres i plastbeholdere, der placeres direkte i maskinen. Som noget helt specielt har AquaCare en fodkontrol, der ved første tryk blæser tanden tør. Trykker man fodkontrollen lidt mere ned, kommer vand til, og trykker man fodkontrollen helt i bund, kommer pulver. På den måde kan man, uden at skulle have fat i 3-funktions sprøjten, blæse tørt for at se, hvor langt man er kommet, skylle området rent og arbejde videre med pulveret. 

 

 

 

Fjernelse af belægninger med AquaCare Twin med brug af natriumbicarbonatpulver.
Foto: Dr. Peet Van der Vyver, Sydafrika.

Flere kliniske muligheder

Til fjernelse af tandsubstans eller fyldninger anvendes Aluminium Oxid pulver i størrelse 29 og 53 µm.
Til fjernelse af belægninger anvendes enten Natrium Bicarbonat  (bagepulver) eller et nyt spændende pulver kaldet Sylc, der består af Hydroxylcarbonat Apexit partikler. Det er fantastisk til at fjerne belægninger på tænderne. Bedre end noget andet jeg har prøvet. Men også fantastisk til at blokere dentin-tubuli, således at man ved følsomme tandhalse opnår umiddelbar lindring. Det kan med fordel anvendes i en kavitet efter renekskavering inden fyldning. Således mindskes efter­smerter og følsomhed ved nye fyldninger. 
Jeg har anvendt AquaCare til alle keramiske restaureringer og til de fleste plastfyldninger. Det er hurtigt og effektivt. AquaCare kan også anvendes til at fjerne gamle fyldninger, men her har jeg skønnet, at det lettere og hurtigere kan foregå på traditionel vis - men afsluttet med AquaCare – så bondingen bliver optimal.
AquaCare er også fantastisk til brug i fissurer inden fissurforsegling. 

Sandblæsning med 53 µm aluminium oxid for at fjerne temporær cement og rense de tandflader der skal bondes til, så bindingsstyrken forbedres inden cementering.
Foto: Dr. Lorenzo Vanini, Italien.

Ved al brug af AquaCare har det vist sig, at bedøvelse ikke er nødvendigt. Da der ikke er direkte kontakt til tanden, opstår der ingen vibra­tioner eller varme i tanden, så patienterne mærker ikke, at man arbejder på tanden. 
Efter disse 3 måneder vil jeg nødigt undvære AquaCare Twin. Den er hele tiden klar til brug, så det tager kun få sekunder at sandblæse en tand og derved opnå en ren tand, bedre bonding, færre omlavninger, og mere tilfredse patienter. 

Vil du vide mere om AquaCare Twin, kan du kontakte produktchef, tandlæge Gitte Gadegård på tlf. 26 88 06 03 eller gg@nordenta.dk eller Tandlæge Lars Kofoed på larskof@gmail.com

Relaterede artikler