everX Flow - Fiberforstærket flowplast

Frakturer og infraktioner kan have fatale følger for tanden, men du kan reducere risikoen på en enkel og økonomisk måde.

Styrken i de kompositter, vi anvender i dag, tåler ikke altid den belastning, de udsættes for. Det kan føre til sprækker og usynlige frakturlinjer. Studier har vist, at en permanent fyldning hos voksne ikke forventes at have en levetid på mere end ca. 6-7 år. (1)

everX Flow er en fiberforstærket flowplast, som erstatter dentinen og giver tanden styrke. Den danner en stærk base, som hindrer frakturvandring i tanden. Ved hjælp af det høje indhold af små fibre, som er bundet i resinmatrixen, kan everX Flow beskytte tanden mod fatale frakturer og reducere risikoen, såfremt der er infraktioner. everX Flow giver en uovertruffen brudstyrke næsten som dentin, hvilket gør materialet velegnet til opbygninger og til effektivt at forstærke større restaureringer i kombination med konventionel plast som emaljelag.

Takket være de tixotrope egenskaber, flyder everX Flow og adapterer sig nemt til alle kavitetsvægge og præparationer, hvorved porøsiteter undgås. Med det kontrollerede flow kan du let placere materialet i overmunden, uden at det flyder ud. Med everX Flow får du let applicering, to farvemuligheder og en unik styrke.

Et højt fiberindhold giver en stærk komposit

I 2019 blev et studie fra Åbo universitet publiceret. Her havde man studeret de parametre, som afgør et materiales fysiske egenskaber såsom fracture toughness (modstand over for frakturer) og flexural strength (bøjestyrke). (2) I undersøgelsen har everX Flow fået høje værdier netop pga. af fiberindholdet, og sammenlignet med de mest almindelige flydende bulkmaterialer viser everX Flow overlegne resultater.

everX Flow fås i sprøjter á 2 ml med en fin tynd spids og i kapsler. Den findes i to farver: Bulkfarve (transparent) som kan lyshærdes i 5,5 mm lag og en Dentinfarve som kan hærdes i 2 mm lag, som også giver en mere æstetisk fyldning.

  • Bulkfarve er optimal til dybe posteriore kaviteter med en polymerisationsdybde på 5,5 mm.
  • Dentinfarve er optimal til æstetiske fyldninger og til opbygninger med en polymerisationsdybde på 2,0 mm.

 

 

 

 

 

 

 


Tv: Konventionel komposit, hvor frakturer vandrer gennem fyldningsmateriale og tand
Th: everX Flow, hvor frakturer stoppes.

Cases med everX Flow

Referencer:

  1. Materials and longevity of dental restorations in Finland (Korjaavan hoidon käytännöt), Forss H, Widström E. 2011. Finnish Dent J 12/2011:26-31.
  2. Characterization of a new fiber-reinforced flowable composite. Lippo Lassila, Elja Sällynoja, Roosa Prinssi, Pekka Vallittu, Sufyan Garoushi. Odontology https://doi.org/10.1007/s10266-018-0405-y.