Style Italiano - kompositfyldninger på forskellige måder

I Italien har professor Angelo Putignano og tandlæge Walter Devoto dannet sammenslutningen ”Style Italiano” af anerkendte forskere og klinikere med en passion for kompositmaterialer. Formålet med Style Italiano er at opnå æstetiske løsninger ud fra en systematisk tilgang og behandlingsvalg uden at gå på kompromis med kvalitet og æstetik. Målet er at kunne opnå et forudsigeligt resultat på en måde, som er let at lære for alle.

Der vil være forskellige løsninger afhængig af patienten, de kliniske muligheder og den enkelte tandlæge.
Den første metode, Style Italiano gruppen udviklede, var dual-shade teknikken med en opskrift på anteriore fyldninger. Til dette anbefalede gruppen en æstetisk komposit 3M™ Filtek™ Supreme XTE Universal Fyldningsmateriale. Gennem årene har konceptet udviklet sig og giver i dag tandlægen forskellige muligheder for at give patienten den behandling, der passer til den enkelte patients behov.

Hvad skal du vælge?

Gruppen inddeler behandlinger i tre niveauer, der tager udgangspunkt i patientens forventninger til æstetik, hvor meget patienten vil investere, tid og den kliniske situation. Det er som at vælge restaurant afhængig af lejligheden - streetfood efter en fodboldkamp, en god restaurant, hvor du går i byen med gode venner eller en gourmetrestaurant i forbindelse med en speciel fødselsdag med venner og familie. Ud fra dette har Style Italiano givet forslag til behandlinger, der matcher disse ønsker i den individuelle situation og praktiske tips til behandlingerne. De har også udviklet forskellige instrumenter og hjælpemidler til at gøre behandlingsgangen enklere bl.a. LM-Arte Misura instrumentet, der sikrer en forudsigelig lagtykkelse af det afsluttende emaljelag.


Kliniske fotos med tilladelse fra Style Italiano

Essential Lines

En forenklet tilgang er ikke kun aktuel i fronten men også ved fremstilling af en posterior fyldning. Et eksempel er en ny, let anvendelig metode ”Essential lines”.

Denne metode baserer sig på ideen om, at linjer er i stand til at få overfladen til at se helt anderledes ud ved at snyde øjet. Fx kan en rigtig linje på et stykke brunt plastik få det til at se ud som træ. Linjer kan endog skabe illusionen om en tredimensionel struktur på en flad overflade. Det er præcis denne effekt, der udnyttes i Essential lines konceptet. I stedet for at bygge en posterior fyldning op cusp efter cusp med lagvis opbyning og modellering, bygges tanden op med 3M™ Filtek™ One Bulk Fill fyldningsmateriale (op til 5 mm lagtykkelse). Okklusalfladen får herefter den anatomiske form og naturlige udseende ved at trække linjer, der imiterer de okklusale fissurer.


Underkæbemolarer og præmolarer og deres essentielle linjer (med tilladelse fra Style Italiano)


Klinisk eksempel: Underkæbemolar efter restaurering med 3M™ Filtek™ One Bulk Fill fyldningsmateriale og “Essential Lines” metoden. (Foto med tilladelse fra tandlæge Giuseppe Chiodera, Italien).

Gratis webinar

3M afholdt for nylig et webinar med tandlæge Giuseppe Chiodera fra Italien med fokus på posteriore fyldninger og Essential lines. Gik du glip af webinaret, kan du få tilsendt link fra 3M til webinaret ved at sende en mail til dkdental@mmm.com.

Nye områder

I dag fokuserer Style Italiano ikke længere kun på direkte fremstillede fyldninger. Eksperter fra andre områder har nu sluttet sig til gruppen og er med til at udvikle forenklede procedurer, der giver forudsigelige og reproducerbare behandlinger inden for bl.a. endodonti, digital, implantologi og mange andre områder.

Style Italiano med 3M produkter

Style Italiano har et fortsat fokus på at udvikle behandlingskoncepter og teknikker, som er nemme at tilgå og lære, og som giver et forudsigeligt og reproducerbart resultat. For at gøre tandlægen i stand til at udføre disse teknikker kræves der innovative materialer, mange af disse har 3M.

Se de udvalgte produkter længere oppe på siden.