Physics Forceps

Physics Forceps er special-ekstraktionstænger, der giver en enkel, forudsigelig og atraumatisk ekstraktion uanset tandlægens erfaring eller tandens tilstand. Tængerne bruges efter vægtstangsprincippet og gør selv vanskelige molarer nemmere at fjerne uden at bruge kræfter.

Hvordan fungerer det?

Physics Forceps fungerer mere som en elevator end som en ekstraktionstang og bruges efter vægtstangsprincippet. Tangens ene kæbe er påsat en pude, som fungerer som støttepunkt, placeret dybt i vestibulum. Tangens anden kæbe - der ligner et næb - placeres på den linguale eller palatinale rod i den gingivale sulcus. Ingen del af instrumentet er i kontakt med tandkronen. Når instrumentet er korrekt placeret, roteres grebet nogle få grader, udelukkende med en bevægelse i håndleddet på en langsom, stabil og kontrolleret måde - uden at presse!

Hvornår kan det bruges?

Physics Forceps kan bruges i de fleste tilfælde, herunder fx til meget destruerede tænder, rodbehandlede tænder og molarer med bøjede eller lange rødder. Physics Forseps er også ideel at bruge for kirurgen i forbindelse med implantatbehandling, da omgivende knogle og væv herved bedre bevares.

Hvorfor fungerer det?

Physics Forceps giver en konstant og stabil belastning på tanden, der muligør en biomekanisk reaktion og  frigivelse af hyaluronsyre, så parodontalligamentet opløses. Studier har vist, at denne nedbrydning sker meget hurtigere end med metoder, der anvender intermitterende, rokkende eller voldsomme kræfter.

Physics Forceps fås i 2 forskellige serier:

Standard-serien: 

 • Standard-serien med 4 tænger til OK højre side, til OK venste side, til OK incisiver og til alle UK-tænder. Inkl. 24 stk. grønne puder, sterilt enkeltpakkede
  Varenr. 1390
 • Physics Forceps standard-puder, grønne, refill 24 stk. sterilt enkeltpakkede
  Varenr. 1391

Molar-serien: 

 • Molar-serien med 2 tænger er velegnet til svært tilgængelige 2. og 3. molarer – et godt supplement til Standard-serien. Unikt er også, at kæben med pude både kan placeres buccalt og palatinalt. Inkl. 12 stk. gule puder, sterilt enkeltpakkede
  Varenr. 1392
 • Physics Forceps molar-puder, gule, refill 24 stk. sterilt enkeltpakkede
  Varenr. 1393

Klinisk case

Assist. prof. Suphachai Suphangul og tandlæge Parinya Amornsettachai, MSc, Bangkok, Thailand, har lavet en klinisk case om atraumatisk ekstraktion af molar i venstre side af overkæben.

Relaterede artikler